"Fantastische ervaring! Wat ik fijn vind is dat ik dieper in de houdingen kom door de warmte. De ontspanning is dan des te fijner. Ik voel me erna als herboren." Petra, yoga docent

Nieuws

  • 25.09.2014

    Journaliste bezoekt alle Bikram studio's in Europa. Op 24 september was ze in Nijmegen, de 90ste studio die ze aandoet.
    meer …

Oorsprong

met dank aan Bikram Yoga Malmö

Bikram Choudhury

Bikram Choudhury

Yogi Bikram Choudury is de oprichter van het wereldwijd opererende Bikram Yoga College of India™. Bikram is in 1946 in Calcutta geboren en begon al op zijn vierde met yoga bij Bishnu Gosh (de jongere broer van Paramahansa Yogananda) – een van India's meest beroemde fysieke culturisten. Bikram wijdde zijn leven aan yoga. Hij beoefende 4-6 uur per dag Hatha Yoga aan Bishnu Gosh's College of Physical Education in Calcutta, en studeerde daar ook klassieke yoga. Al als teenager was Bikram een beroemdheid in de Indiase yogawereld, mede omdat hij de jongste yogameester in de geschiedenis was. Deze titel droeg hij 3 jaar totdat hij veertien was. Reeds op deze leeftijd promoveerde Swami Shivananda hem tot "Yogi Raj" (Yoga koning). In zijn latere tienerjaren ging Bikram zijn fysieke en mentale kracht gebruiken in het gewichtheffen. Door een ongeval liep hij een zware knieblessure op die geen enkele Europese arts kon genezen. Volgens hen zou hij nooit meer kunnen lopen. Bikram nam de uitdaging aan en keerde terug naar zijn goeroe Bishnu Gosh. Zes maanden later liep hij weer en beoefende yoga.

Alhoewel Bikram grote waarde hecht aan het klassieke individuele yogaonderwijs, behoort hij tot de pioniers die yogales in groepsverband gingen geven. Aanvankelijk zag Bishnu Gosh dit proces met argwaan aan, maar al snel realiseerde zijn goeroe zich de voordelen van deze groepsmethode. Hij moedigde Bikram aan meerdere yogascholen in India te openen. Daarop stuurde Bishnu Gosh Bikram naar Japan met de opdracht yoga verder in de wereld te verspreiden. In een door de UNO gefinancierde en door de universiteit van Tokio uitgevoerde studie, toonde Bikram samen met wetenschappers en medische specialisten aan dat yoga daadwerkelijk weefsel kan herstellen en chronische ziektes kan voorkomen. Met het doel een holistisch yogasysteem te creëren combineerde Bikram westerse medische kennis met yoga en selecteerde 26 houdingen (asanas) uit de bestaande 84 klassieke houdingen . Hij legde daarmee de grondslag voor de meest uitgebalanceerde en krachtige yogaserie die de laatste 40 jaren wordt beoefend. Sinds president Nixon hem in 1973 persoonlijk heeft uitgenodigd in de Verenigde Staten, heeft Bikram zijn yogales gegeven aan politici, atleten, beroemdheden en vooral het gewone publiek. Behalve de beginners serie van 26 houdingen, onderwijst Bikram nog steeds de gehele serie bestaande uit 84 houdingen.

Rajashree Choudhury

Bikrams echtgenote Rajashree is in 1965 in Calcutta geboren. Net als Bikram startte ook zij als 4-jarige met het beoefenen van yoga. Zij is tevens een goed opgeleide yogatherapeut (opgeleid door Drs. P.S. Das en Kushala Das), goed thuis in de fysiologie en gespecialiseerd in chronische ziektes. Zij geeft op de hele wereld yogales en geeft samen met haar man de training voor Bikram yogadocenten. Rajashree geeft ook yogales aan kinderen en zwangeren. Tevens leidt zij een yogakamp voor kinderen met kanker.

Bishnu Ghosh

Bishnu Gosh

De in 1903 geboren Bishnu Gosh was Bikrams leraar. Bishnu was een van de eersten die wetenschappelijk liet zien wat de impact van yoga is op het vermogen van de mens, om zelf zijn chronische ziektes te helen. Bishnu studeerde yoga op de "Ranchi School for Boys", die door zijn broer Paramahansa Yogananda was opgericht. Later gaf hij samen met Swami Sivananda Saraswati les in de klassieke yogaserie van 84 houdingen. Deze serie word al zeker vanaf 900 jaar voor Christus beoefend. Sivananda's leer heeft zijn oorsprong in de leer van yogi Matsyendranath die beschouwd wordt als de eerste Hatha Yogaleraar. Uit zijn leer is later de Hatha Yoga Pradipika voort gekomen die in de 14 eeuw door Svatmarama is geschreven. Samen met de 200 jaar voor Christus door Patanjali geschreven Yogasutra, is dit het meest klassieke geschrift over yoga.

In 1924 opende Bishnu Gosh zijn yogaschool in Calcutta.

Paramahansa Yogananda

Paramahansa Yogananda

De oudere in 1893 geboren broer van Bishnu Gosh, Paramahansa Yogananda opende in 1917 de eerste "yogoda" (Hatha-Raja Yoga School) in India. Een yagoda is een school voor jongeren die in een vroeg stadium leren om de verschillende aspecten van yoga (fysiek, filosofisch, moreel en spiritueel) in hun leven te integreren. In 1920 reisde Yogananda naar de VS met de intentie om Kriya Yoga naar het Westen te brengen. In Los Angeles richtte hij "The Self Realization Fellowship" op die wereldwijd vele vestigingen heeft. Tot op de dag van vandaag inspireert zijn boek "Autobiography of a Yogi" mensen op de hele wereld.

Sri Yuktesvar Giri

Sri Yuktesvar GiriWas Yogananda's en Bishnu Gosh's leraar en goeroe. Hij richtte diverse ashrams op in India waar Kriya Yoga werd onderwezen. Ook is hij auteur van het werk "The Holy Science" gepubliceerd in 1894. Zijn goeroe was Lahiri Mahasaya.

 

 

 

 

Lahiri Mahasaya

Lahiri MahasayaLahiri Mahasaya werd in 1861 ingewijd in de technieken van de Kriya Yoga door de beroemde sadoeh (heilige hindoeïstische man die een ascetisch bestaan leidt) Babaji Nagaraj. Lahiri koos ervoor om niet als een sadoeh te leven. Hij werkte voor de Indiase regering. Ook was hij geheel tegen de traditie van een yogi in, getrouwd en had kinderen. Hij inspireerde duizenden mensen om Kriya Yoga te beoefenen door te laten zien dat zelfverwezenlijking mogelijk was zonder een wereldse levensstijl op te geven. Ook maakte hij bij zijn inwijdingen geen verschil in religieuze afkomst.

Mahavatar Babaji Nagaraj

Mahavatar Babaji Nagaraj

"The divine Himalayan yogi"
Goeroe/sadoeh in de kriya yoga lijn, die yoga onderwezen heeft aan onder andere Lahiri.