Ik lever een enorme inspanning en word altijd beloond met een enorme ontspanning. Ik ben iedere keer verrast over wat de les me brengt. Hij is altijd hetzelfde maar iedere keer ervaar ik iets anders." Sofie, studieadviseur

Nieuws

  • 25.09.2014

    Journaliste bezoekt alle Bikram studio's in Europa. Op 24 september was ze in Nijmegen, de 90ste studio die ze aandoet.
    meer …

Hoe werkt het?

Bikram Yoga bestaat nu bijna 40 jaar en heeft een ware revolutie teweeg gebracht in de wereld van yoga. Het combineert oosterse en westerse invloeden op een prachtige manier. Bikram's yogasysteem is gebaseerd op Westerse kennis van anatomie en fysiologie en combineert deze informatie met Oosterse kennis van houdingen (asana), adem (pranayama) en meditatie.

Het resultaat is een yogastijl die alle vijf functies van het menselijk lichaam verbetert: het ademhalingssysteem, de bloedsomloop, het spierstelsel, het zenuwstelsel en het hormonale systeem.

Na een ernstig sportongeval hoorde Bikram van zijn artsen dat er weinig hoop was dat hij ooit weer zou lopen Maar hij genas zichzelf met behulp van yoga en zijn leermeester Bishnu Gosh. Vervolgens heeft Bikram met behulp van wetenschappers en artsen van de Universiteit van Tokio zijn yogasysteem ontworpen: een serie van 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen. Deze reeks zit slim in elkaar. Systematisch gaat zij door het hele lichaam. Elke houding bouwt voort op de voorgaande. Zo worden blessures systematisch geheeld, het lichaam versterkt en daarmee de gezondheid verbeterd. Bikram Yoga omvat tevens elementen van concentratie en bewustzijn. Het doel hiervan is door toegewijd oefenen onze geest te kalmeren en vrede te brengen.

De warmte tijdens een Bikram Yoga les vergemakkelijkt het rekken van spieren, gewrichten en bindweefsel. Het bevordert het zweten wat wederom een positief effect heeft op onze organen en de huid, het grootste menselijke orgaan.

Het uitvoeren van de houdingen is zowel fysiek als mentaal uitdagend, desondanks haalbaar voor elke beginner. Na ongeveer negentig minuten hebben we het volledige lichaam van binnen naar buiten en op een micro- en macro niveau doorgewerkt. De yoga houdingen verbeteren het functioneren van onze innerlijke organen en tegelijkertijd versterken en vormen ze ons lichaam. Passend bij ieders behoefte werkt de yoga systematisch in op lichaam en geest. Het effect is er vrijwel meteen. We voelen ons sterker, meer flexibel, meer alert en tegelijkertijd meer gefocust en kalm.

Bikram Yoga is ontwikkeld voor de behoeften van elke mens ongeacht leeftijd, lichamelijke toestand of sportieve achtergrond. We ontwikkelen lichaam en geest, produceren feel good-hormonen, we slapen beter, vergroten de capaciteit van onze longen waardoor we onder andere rustiger ademen, we zijn minder snel "gestrest", wij brengen ons lichaamsgewicht en de spijsvertering in evenwicht, activeren onze innerlijke kracht, versterken de spieren, vergroten onze bewegelijkheid en flexibiliteit.